Sağlıklı Haftalar

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

9 MAYIS  2018 DÜNYA ÇÖLYAK  GÜNÜ


Çölyak  Hastalığı nedir ?

   Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Çölyak hastalığının tedavisi nedir?
   Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları,  buğday,  arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
Doğal glutensizlerin dışında glutensiz olarak tanımlanan bir gıda tam anlamı ile glutensiz değildir. Diğer bir deyişle sıfır glutenli bir yaşam olanaksızdır. WHO (World Health Organization-Dünya Sağlık Örgütü) ve FAO (Food and Agriculture Organization- Amerikan Gıda ve Tarım Örgütü) 1998’de kilogramında 200 mg dan daha az gluten içeren gıdaları glutensiz gıda olarak ilan etmiştir. Ancak 2007 yılında bu sınır 20 miligrama çekildi. Günümüzde de kilogramında 20 mg’dan daha fazla gluten içermeyen gıdalar glutensiz gıda olarak kabul edilmektedir. Ülkemizdeki glutensiz ürün tebliğ uygulamalarda da 2007 yılında kabul edilen değer kullanılmaktadır.



Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler:
-  Tüm sebzeler,
-  Tüm meyveler,
-  Tüm bakliyatlar,
-  Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar,
-  Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin,
-  Et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
-  Una batırılmamış konserve çeşitleri,
-  Mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir.
-  Evde çekilmiş güvenli baharatlar. 

Çölyak hastalığında diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler:
-    Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek,  gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).
-    Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri. 
-    Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b.
-    Gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler.
-    Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir.
-    Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.


Glutensiz diyette ayrıca nelere dikkat edilir? 
-    Doğal gıdalara önem verilmeli. (süt-et-balık-yumurta-sebze-kurubaklagil-pirinç-mısır-patates)
-    Okul ve dışarıda yemek yerken dikkatli seçimler yapılmalı.
-    Buğday unu karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat edilmeli.
-    Etiketsiz gıda tüketiminde çok dikkatli olunmalı.
-    İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalı.
-    Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmeli.
Tedavi için Başvurulacak Merkezler:
-    Üniversite Hastaneleri Endokrinoloji, Gastroentroloji ve Metabolizma anabilim dalları


Glutenin besin hazırlamadaki görevleri :
-    Hamurun kabarmasını sağlar.
-    Gıdaların raf ömrünü uzatır.
-    Elde edilen besin mamulünün kalitesini arttırır.
-    Bu nedenle glutensiz unlarla yapılan ürünler çabuk bayatlamakta şekil verilirken zorlanılmakta ve kabarması gereken birçok unlu mamulde istenen kabarma sağlanamamaktadır.
-    Bu sıkıntılar çölyak hastalarının yaşam standartlarını düşürmektedir

Glutenin yerini alabilecek ürünler: 
-    Pirinç
-    Mısır
-    Nohut
-    Sorghum (darı)
-    Greçka (kara buğday)
-    Amaranth
-    Quinoa (Kinoa)
-    Teff

Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünleri:
-    Glutensiz un
-    Glutensiz makarna
-    Glutensiz şehriye
-    Glutensiz çikolata
-    Glutensiz kek, kraker
-    Glutensiz irmik
-    Glutensiz güllaç
-    Glutensiz bisküvi
-    Glutensiz tarhana. 
* Ayrıca gluten içermeyen karabuğday (greçka) üretilmekdir.


21 Nisan 2022