Sağlıklı Haftalar

Kurban Bayramında Beslenme ve Sağlık

Yararlı bir besin olan et, fazla yendiğinde ve yanlış saklandığında sağlığınızı tehdit eder.

Bayramınız Sağlıklı Olsun!

Kurban Bayramında sağlıklı beslenebilmek için neler yapılmalıdır?

» Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.

» Kurban edilen hayvan sağlıklı olsa dahi, kesimden çok kısa bir süre sonra kas ve iç organlarda mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu nedenle etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir.

» Yaşa, yapıya ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir.

» Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır.

» Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir.

» Et, demir yönünden oldukça zengin bir besindir. C vitamini ise demirin vücuttan emilimini artırmaktadır. Bu nedenle kurban etini taze domates, biber, maydanoz, limon gibi C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmek gerekir.

» Kurban etlerinin tüketilmesi ve sağlıklı beslenme konusunda yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, kalp-damar vb. rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımızın et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olan hastalarımızın yağlı etler yerine az yağlı veya yağsız etleri aşırıya kaçmadan yemeleri gerekmektedir. Bayram tatili süresince dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, fiziksel aktivitelerimize ve özellikle yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz.

 

 

webe bayramda beslenme 1600x800Başlıksız-2.jpg



Kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması ile bu hastalığın yayılmasına sebep olmakta Uygun olmayan koşullarda kesilen kurbanlardan arta kalan iç organların köpek ve benzeri hayvanlar tarafından yenmesi sonucuda ‘Kist Hidatik’ hastalığı oluşabilmektedir. Kesilen kurbanın iç organlarında kiste rastlayan vatandaşlarımızın kesinlikle bu sakatatları yememeleri ve bu organların diğer hayvanlar tarafından da tüketilmesine engel olmak için derin bir çukur kazarak
toprağa gömmeleri gerekmektedir.

 

25621,kisthidatikbrosurpdf-1.jpg

25621,kisthidatikbrosurpdf-2.jpg

25618,kisthidatikbrandapdf-1.jpg


Kurban kesme ibadetini yerine getiren vatandaşlarımızdan, Maalesef her yıl yüzlercesi kurban keserken yaralanmakta ve hastane acillerimize başvurmaktadır. Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar hatta ölümler yaşanabilmektedir. Kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, evde kendi imkânları ile (tütün, kül, vb. maddeler sürerek) tedavi etmeye çalışmamaları gerekmektedir.






25632,kurban-yaralanma-afispdf-1.jpg




Bilindiği üzere, Kurban Bayramı sadece kurban vazifesinin yerine getirildiği günler değil komşuluk, akrabalık, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirilmesine neden olan günler olduğu da dikkate alınarak Tüm bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da halkımızın sağlıklı bir şekilde bayramlarını geçirmeleri adına tüm sağlık kuruluşlarımızda gerekli önlem ve tedbirleri alınmış olup,vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın Kurban Bayramlarını kutlarız.



 


 

 

 

 

21 Nisan 2022